Gala!

Igår hade vi stor insamlingsgala på Göta Lejon i Stockholm som också direktsändes på 38 biografer runt om i Sverige. Vi hade ett riktigt starkt startfält; Helen Sjöholm, Peter Jöback, Malena Ernman, So La La, gitarrlegenden Jojje Wadenius och ett femmannaband under ledning av Peter Ljung. Jag var konferencier och fick även brista ut i sång i vissa ensemblenummer plus göra en egen låt a capella med So La La.
Vi fick in nästan 500 000:- bara på swish och då kommer intäkter från biografer och andra inträden till. Alla pengar går till Vi-skogens Trädklubbar i Östafrika där barnen utbildas i skogsjordbruk på skolorna. De får lära sig att plantera träd, vilka träd som är bra till vad, odla grönsaker och sedan äta upp dem på lunchen. I vanliga fall får många av dem inte lunch alls, så de här klubbarna har minskat undernäring och ökat närvaron i skolorna på ett markant, mätbart vis.
Ni som följer mig vet att jag varit ambassadör för Vi-skogen i ganska många år nu (tillsammans med Anders Lundin, Helen Sjöholm m fl) och jag kan personligen inte hitta något som känns mer meningsfullt än att stötta deras verksamhet.
Jag såg en lång intervju med Kenyas agroforestry-minister på kenyansk tv när jag var där. Just då pågick en ganska hätsk debatt om huruvida bistånd överhuvud taget var bra för ett lands ekonomi och självförsörjningsutveckling, men han framhöll att med just agroforestry finns det bara vinnare. Bönderna utvecklar sina gårdar, försörjer sig bättre, jämställdheten ökar eftersom kvinnorna ofta går före och nappar på de nya idéerna, barnen kan gå i skola, äter bättre och framför allt kan man hejda påföljderna av klimatförändringarna genom att träden lagrar vatten i marken och klarar torkan, skuggar övriga grödor och ger ved, medicin och mat till både djur och människor. Amen.

september 13, 2017 | Posted in: Uncategorized | Comments Closed

Comments are closed.